Byrådet lagde sparekniv i skuffen og indgik forlig

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 02/10/2024 09:08

Det bliver billigere at være børnefamilie i Vesthimmerland

AARS: Ønsker var der mange af, og sparekniven var fundet frem. Men efter to dage i enrum har byrådet i Vesthimmerlands Kommune fundet sammen om et budgetforlig for perioden 2025 til 2028.

Der er herefter enighed om et budget lagt ud fra en sund og ansvarlig økonomi, hvor der bliver investeret i kernevelfærd for børn og ældre, og hvor der også er plads til anlægsprojekter.

Med forliget løftes flere velfærdsområder. F. eks. bliver det billigere at være børnefamilie i Vesthimmerland, idet forældrebetalingen i 2026 vil udgøre 20,87 pct. i dagpleje, vuggestue og børnehave, hvor andre kommuners forældrebetalingsprocenter udgør op til 25 pct. Desuden afsættes penge til hjemmepasning af børn.

På ældreområdet er der afsat midler til udvidelse af faste teams i den udkørende hjemmepleje, men der bliver også investeret i velfærdsteknologiske løsninger, der kan fremme de ældres hverdag. Der investeres i borgerservice, som mobilt kan flyttes rundt i kommunen. Det bliver en form for “pop-up” løsning, der fleksibelt kan støtte borgere med borgerserviceopgaver.

Udfordringer
Ønskerne fra byrådets forskellige grupper var mange, og det har været en svær opgave at nå til enighed om et budget, og at få det til at hænge sammen, når man ser ind i faldende indbyggertal, kommende reformer omkring sundhed, beskæftigelse og eventuel udligning, men også med udsigt til nedgang i demografiske og socioøkonomiske nøgletal.

Derfor er der efter budgetseminaret glæde hos Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Vesthimmerlandslisten, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne over, at man har kunnet finde sammen om et forlig inden byrådets første behandling 19. september og anden behandling på byrådsmødet 10. oktober.

Uændret skat
Budgettet er lagt ud fra en uændret skatteprocent på 26,3 i de kommende fire år. Grundskyldspromillen holdes ligeledes uændret på 7,2 for produktionsjord og 9,3 for øvrige ejendomme, ligesom kirkeskatteprocenten forbliver 1,18 pct.

I budgettet er indregnet et særtilskud fra staten på 20 mio. kr., en låneoptagelse på 57,263 mio. kr. og afdrag på 80,931 mio. kr. I det oprindeligt budgetforslag var indregnet en likviditetsmæssig henlæggelse på 6,418 mio. kr. Det tal er i forliget reduceret til 0,282 mio. kr. Til gengæld budgetteres med anlægsudgifter på 100.368 mio. kr. inkl. grundkapital til nye almene boligbyggerier.

Gratis buskørsel
Fra årsskiftet 2024 vedtog byrådet at indføre gratis buskørsel i kommunen for alle børn under 16 år. Med budgetforliget afsættes 300.000 kr. årligt for at sikre økonomi til at fastholde gratis buskørsel på de regionale ruter. Ordningen skal sikre øget tilgængelighed og mobilitet for børnene, hvilket kan gøre det lettere for dem at deltage i skole- og fritidsaktiviteter.

Der er endvidere afsat penge til styrkelse af specialundervisning, og til tre psykologstillinger i Center for Psykologi og Pædagogik. Skolerne skal renoveres for tre mio. kr., daginstitutioner for en mio. kr. og der skal etableres en ny daginstitution med 36 vuggestuepladser i Aars, hvortil der afsættes 2.185.000 kr.

Havnesikring
Der er afsat 21 mio. kr. til Løgstør Marina, og til havnesikring med anlægsstart i 2025. Desuden afsættes penge til opkøb og udvikling ved Farsø Skole, tre mio. kr. til en trafiksikker skolevej ved Toppedalskolen i Vindblæs, 12 mio. kr. til nyt lægehus i Løgstør, knap fem mio. kr. til investeringer i Dr. Ingrid Hallerne i Farsø og Idrætscenter Lanternen i Løgstør.
Desuden skal en del af Gislumvej ved Aars mod Aalestrup opgraderes fra B til A-vej, og der skal anvendes 700.000 kr. til et fortov langs Støberivej i Aars.

Kulturområdet
Der afsættes 800.000 kr. til renovering af Museet Herregården Hessel ved Hvalpsund, 185.000 kr. til at samle Vesthimmerlands Musikhus, Vestimmerlands Kulturskole og Sangktaft Vesthimmerland i et hus. Desuden budgetteres med knap 1,1 mio. kr. til etablering af et sejlsportcenter i Hvalpsund, og yderligere en mio. kr. til etablering af Naturrum Cimbrerhøjen i Aars som skal understøtte de lokale muligheder for spejder- og foreningsliv med oplevelser i det fri og langs Hærvejen.

Genåbner i Aars
På sundhedsområdet, vil der udover 12 mio. kr. til nyt lægehus i Løgstør, blive afsat 270.000 kr. til etablering af døgnrytmelys på gange og fællesarealer i demensafdelingerne på Plejecenter Åglimt i Aalestrup og på Plejecenter Østermarken i Aars.
Der budgetteres med 790.000 kr. til udvidelse af kommunens hjælpemiddeldepot, og en halv mio. kr. til implementering af elektroniske dørlåse på Plejecenter Højgården i Farsø.
Der bliver også afsat penge til eventuel genåbning af 10 pladser på Plejecenter Solvang i Aars, så der hurtigt kan reageres på nye behov.

FAKTA:
Vesthimmerlands Kommune 2025-2028
- Skatteprocent 26,3
- Grundskyldspromille 7,2 for produktionsjord og 9,3 for øvrige ejendomme
- Kirkeskatteprocent 1,18

Læs mere på side 14 i denne uges Aars Avis!

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"